2018-ban egy ország ismerte meg Sztaracsek Ádámnak, a komáromi Jánoska Cukrászda mesterének nevét, hiszen abban az évben a
Komáromi kisleány elnevezésű alkotása volt az országtorta verseny győztese. Idén két édessége is legjobbak közé került.
A cukrászmester szerint, ha valaki egyszer ráérez a versenyzés, a felkészülés ízére, nem bírja abbahagyni. Szintén két éve, hogy a Hunyadi gesztenyés fantázianevű fagylaltja közönségdíjas lett az Év fagylaltja versenyen, feketeribizlis-málnás-étcsokis sorbetje pedig 3. helyen végzett kézműves kategóriában. Tavaly pedig közönség díjat érdemelt ki a rozmaringos-fehércsokis-vilmoskörte fagylatjával. Idén is dupla sikert könyvelhet el, hiszen a Tétényi áfonyás mandula tortája és a Hunyadi krónikája is továbbjutott az Országtorta hat döntős alkotása közé.
A receptet még nem ismerhetjük persze, de Ádám annyit azért elárult, a Tétényi áfonyás mandula tortában a mandulatészta között egy ropogós rész található házi mandulapralinéval és egy áfonyazselé réteggel. A Hunyadi krónikája torta pedig mogyoróstésztából áll, ropogós réteggel, feketeribizli és feketeszeder zselével valamint gesztenyekrémmel.
A hétfős szakmai zsűri az első fordulóban juttatta tovább Ádám két tortáját is. A második fordulóban ismét kóstolnak a szakemberek, de itt már ha kell, javaslattal, észrevétellel is élnek, hogy tökéletesítsék a leendő Országtortát. Legvégül, a harmadik fordulóban, a továbbjutó cukrászoknak egy független műhelyben kell elkészíteniük a tortákat, ahol a zsűri meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 14. alkalommal hirdette meg a népszerű versenyt. A győztes neve már júniusban tudható lesz, a nyertes tortát pedig augusztus 20-án, hazánk szimbolikus születésnapján kóstolhatjuk meg. Szurkolunk, hogy miként két éve, úgy idén is a komáromi cukrász Sztaracsek Ádám édessége legyen Magyarország tortája!
(Fotó: Facebook / bumm.sk)